Sat. Jun 22nd, 2024

Za investitora koji je dobar u dnevnoj trgovini, tržište nije ni dobro ni loše. Idealan je za onoga ko ima kapacitet da uhvati pravi trenutak za kupovinu i prodaju. Maštoviti dnevni trgovac zna šta se dešava kada su uslovi na tržištu užasni, poput trenutnog perioda recesije. Ali trikovi dobrog dnevnog trgovanja dobro funkcioniraju u svakom trenutku.

Dnevni trgovac mora biti dobro upućen u razumijevanje trendova. Trend je obrazac koji se javlja u cijeni dionice tokom određenog vremenskog perioda. Pronalaženje trenda ne znači da treba paziti na dionicu čija cijena stalno raste. To može značiti i rast i pad cijena. Kada ste locirali trend, možda ste otkrili dobar prijedlog ulaganja. Na primjer, cijena dionice pada tri mjeseca, a zatim raste 2-3 dana. Polako opada nekoliko mjeseci da bi ponovo narasla! Ovo su informacije potrebne maštovitim dnevnim trgovcima. On je u stanju da proceni najbolje vreme za ulaganje.

Dnevni trgovac ne bi trebao preferirati dionice sa niskim prosječnim obimom trgovine. Oni sa velikim obimom idu u korak s trendovima i sigurna su opklada. Treba izbjegavati sljedeće zamke. Kupovina visoko reklamiranih dionica, koje se bljeskaju na oglasnim pločama, savjeti od nepouzdanih, spam e-mailova; nasumično podizanje dionica i trgovanje njima pokazujući instinkte kockara; držeći se gubljenja pozicija sa lepom nadom da će se nešto čudo dogoditi. Ovakvim pristupom realne su prodaja šanse da se mali gubici pretvore u veće gubitke.

Dnevni trgovac obično obavi nekoliko trgovanja dnevno, kupi i proda određeni broj dionica. On je taj koji pokušava ostvariti profit koristeći mali porast cijena dionica. Neće kupiti dionice samo zato što su njihove cijene niske.

Dobro procenite kolika je vaša likvidnost dok ulazite na berzu sa idejom dnevnog trgovanja. Ne biste to trebali raditi s novcem koji ne možete priuštiti da izgubite.

Imajte definitivnu strategiju kupovine i prodaje udjela. Morate imati jasne signale za kupovinu i prodaju.

Dobićete samo kada shvatite kada je najbolje da kupite određenu dionicu.

Potreban vam je konstantan ostatak da je emocija loša. Svaka dionica je dio vaše trgovačke discipline i ništa više. Nemojte slijepo vjerovati bilo kojoj tehnologiji i zanositi se pričom koja kruži tržištem. Trgujte na osnovu čvrstih činjenica i uvjerenja formiranog vašim prošlim iskustvom!

Dnevno trgovanje je najaktivniji i najteži oblik trgovanja sa stanovišta rizika. Potrebni su vam alati za investiranje kao što su citati i grafikoni, vijesti u stvarnom vremenu o vašim savjetima. Takođe morate da budete majstor svih vrsta strategija, da biste ostvarili profit od svojih trgovina. Za početnike, na svakom koraku treba biti oprezan. Za početak, koncentrišite se na određenu grupu dionica ili industriju. Što se više specijalizujete, to su bolje prilike za profitabilne trgovine. Koristite trgovinske sisteme sa hot/short listama. Ovo će vam omogućiti da brzo i lako pronađete prilike za dionice kojima trgujete. Napravite izmjene i ažurirajte vruću listu i dijelite grupe u kratkim intervalima. Kada niste sigurni u tržište, izbjegavajte trgovine.

Vaš kapital je dragocjen i potrebna mu je zaštita u svakom trenutku i stoga ga nemojte trošiti na nesigurne pozicije; tržište pruža obilje mogućnosti. Koncentrišite se na jednu po jednu priliku. Ovaj pristup smanjuje rizike trgovanja i pomaže u maksimiziranju mogućnosti povećanjem veličine pozicija. Pažljivo kontrolišite broj/učestalost trgovanja.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *